Winkelmandje
0,00 €
0

Uw winkelmandje is leeg

Voeg artikelen aan het winkelmandje toe

Wassoorten

12 Producten

Hoogwaardig kaarsvet voor zelf gieten en dompelen van kaarsen. Hier vindt u kaarsvet van stearine en paraffine, hoogwaardige bijenwas voor het gieten van kaarsen en voedselveilige 100% biologische bijenwas voor bijenwasdoeken. Daarnaast hebben we zijdematte dompelwas voor het dompelen van kaarsen en hoogwaardige gelwas, vrij van schadelijke stoffen, voor gelkaarsen. U vindt veel ideeën en suggesties rond het thema "zelf kaarsen maken" in onze categorie "knutselideeën".



Gietwas & kaarsen zelf gieten

Kaarsen gieten is een prachtige hobby met een hoge verslavingsfactor! Hier vindt u hoogwaardige gietwas in pastillevorm in de bewezen mengverhouding van 80% paraffine en 20% stearine. De gietwas kan gemakkelijk worden gekleurd met waspigmenten en geparfumeerd om prachtige geurkaarsen te creëren.

Basisinstructies voor het gieten van kaarsen:

Paraffine en een mengsel van paraffine en stearine zijn geschikt voor het gieten van kaarsen. Ons mengsel (80% paraffine en 20% stearine) is daarom perfect voor het maken van creatieve kaarsen.


Wat is er nodig om een kaars te maken?

Voor het gieten van kaarsen heeft u nodig:

  • Gietwas (hier kunt u ook perfect oude kaarsen en wasresten recyclen - gewoon smelten)
  • Kaarsenlont (de uitleg voor de juiste maat vindt u hieronder)
  • Gietvorm
  • Smeltkroes
  • Waspigmenten of wasverf
  • Kaarsengeurolie

  • Hoe giet u een kaars?

    Een korte instructie voor het gieten van een kaars is als volgt:

  • Smelt de waspastilles langzaam in de smeltkroes (of in een waterbad). Een temperatuur van 50 tot 65°C is ideaal voor het gieten van kaarsen.

  • Nu kan de vloeibare was nog met wasverfpigmenten worden ingekleurd. Voeg het gewoon toe aan de vloeibare was en smelt het al roerend. Hier is enige voorzichtigheid geboden, want de pigmenten zijn zeer intensief / sterk geconcentreerd. Voeg steeds een klein beetje toe tot de gewenste kleur bereikt ik.

  • Voor een heerlijke kaarsengeur kunnen enkele druppels kaarsengeurolie aan de vloeibare was worden toegevoegd.

  • Voordat u de was in de vorm giet, moet de lont worden voorbereid. Hiervoor "plakt" u hem op de bodem met een klodder was of u fixeert hem in het gat van de gietvorm. Bovenaan bevestigt u de lont met een stukje plakband of een houten stokje.
  • Giet nu de vloeibare was voorzichtig in de gietvorm, zorg ervoor dat het lont in het midden blijft.

  • Nu moet de kaars afkoelen! Het is het beste om een nacht te laten staan en hem dan uit de vorm te halen. Tip: Plaats de kaars kort in het vriesvak voordat u deze verwijdert, zodat de kaars gemakkelijk uit de vorm kan worden verwijderd!

  • Natuurlijk hoeft de was niet altijd in een vorm te worden gegoten en vervolgens weer te worden verwijderd. U kunt de was ook in mooie glazen, kopjes en schaaltjes gieten en zo creatieve kaarsen en cadeautjes creëren.





    Basisinstructies voor het dompelen van kaarsen:

    Kaarsen dompelen dateert uit de Middeleeuwen. Ook toen al was deze techniek zeer populair en wijdverspreid. Tegenwoordig is de speciale dompelwas dikker dan "normale" was en daarom zeer geschikt voor het dompelen van kaarsen. Het gaat een stuk sneller en gemakkelijker dan met andere wassen.
    Met de dompeltechniek kunnen niet alleen nieuwe kaarsen worden gemaakt, maar ook oude, die er niet meer zo aantrekkelijk uitzien een nieuw leven worden ingeblazen met een nieuwe waslaag.

    Ook bijenwas is geschikt om te dompelen vanwege de iets dikkere consistentie. U kunt er heerlijk geurende bijenwaskaarsen mee maken.

    Wat hebt u nodig om een kaars te dompelen?

    Voor het dompelen van een kaars hebt u in ieder geval het volgende nodig:

  • Dompelwas
  • Kaarsenlont
  • Een hoog smeltvat
  • Waspigmenten of wasverf


  • Hoe werkt het dompelen van kaarsen?

    Voor het dompelen van de kaars volgt u de volgende stappen:

  • Vul een hoog smeltvat met de waspastilles en smelt deze vervolgens in een waterbad (watertemperatuur ca. 70°C).

  • De vloeibare was kan nu worden geverfd met wasverfpigmenten. Om dit te doen, voeg je het gewoon toe aan de vloeibare was en smelt het al roerend. Hier is enige voorzichtigheid geboden, want de pigmenten zijn zeer intensief / sterk geconcentreerd. Voeg steeds een klein beetje toe tot de gewenste kleur bereikt ik.

  • Nu moet u de gewenste kaarsdiameter bepalen en het bijbehorende lont kiezen. Aan de bovenkant knoop je een dompellus (dit is het einde van de punt van de kaars).

  • Dompel de kaarslont tot ca. 1,5 cm onder de lus in de vloeibare was. De eerste dompeling dient iets langer te duren (ca. 5 seconden), zodat het lont zich vol kan zuigen. Trek het er vervolgens uit, laat het uitlekken en trek het recht.

  • Tussen elke onderdompeling moet de kaars in wording afkoelen (tot ca. 35 °C). Temperatuurtest: Houd de kaars tegen uw wang (als je geen verschil in temperatuur voelt, kan de volgende dompeling worden gemaakt).

  • Het is belangrijk dat de kaars in een gelijkmatig ritme wordt gedompeld: snel onderdompelen - kort wachten (ca. 1 seconde) - snel eruit trekken – uit laten druppelen - afkoelen - opnieuw onderdompelen, enz. Als de kaars door een werkonderbreking afgekoeld is, duurt de eerste dompeling weer langer (ca. 5 seconden). In tegenstelling tot bijenwaskaarsen kunnen paraffine en paraffine-/stearinekaarsen ook in een koudwaterbad (ca. 20 °C) worden afgekoeld in plaats van aan de lucht. Hierbij is het belangrijk om te drogen met een katoenen doek.

  • Wanneer de kaars de gewenste diameter heeft bereikt, knipt u de afdruppunt van de nog warme kaars. Daarna rolt u de onderkant van de kaars onder lichte druk tot een hoek van 45° (zodat de rand afgerond is). Druk vervolgens de kaars zo op de onderlegger, dat deze recht staat. Knip de lus van de lont af voordat u de kaars aansteekt.

  • De was hoeft natuurlijk niet altijd in een gietvorm te worden gegoten en vervolgens weer te worden verwijderd. U kunt de was ook in mooie glazen, kopjes en kommen gieten en zo creatieve kaarsen en geschenken creëren.




  • Gelkaarsen gieten - basisinstructies

    Kaarsengel is bijna net zo opgebouwd als een kaars. Het recept van deze kaarsmassa bestaat uit paraffine, vaseline en speciale witte oliën waaraan koolwaterstof is toegevoegd. De kaarsengel kan geverfd worden met olieachtige, transparante kleuren om transparante kaarsen te creëren. Onze kaarsengel bevat alleen was- en oliecomponenten die vrij zijn van schadelijke stoffen. Het ontwikkelt geen geur of rook bij verbranding. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het juiste lont wordt gebruikt.


    Wat is de juiste lont voor een gelkaars?

    Voor de gelkaarsen hebt u een gewaxt lont nodig - met of zonder plaatje. De lont wordt eerst in het glas geplaatst, daarna wordt de vloeibare gel in het glas gevuld. Hiervoor wordt het lont zo aan de bovenkant van het glas bevestigd dat deze in het glas "hangt". Dit voorkomt het bij het vullen van het glas smelt, zacht wordt en "inzakt".

    Tijdens het afkoelen bindt het lont zich met de gel, dit garandeert goede brandeigenschappen. Bovendien wordt het weer stevig en hard en blijft het door het gewicht van het loden plaatje op de bodem van het vat staan totdat de kaars uitgebrand is.

    Wat is er nodig om een gelkaars te gieten?

    Voor het gieten van een gelkaars zijn de volgende materialen nodig:
  • Gelwas of kaarsengel
  • Gelwasverf
  • Een gewaxt lont met een plaatje
  • Een glas
  • Een smeltkroes

  • Hoe maakt u zelf een gelkaars?

    Heel eenvoudig, hier vindt u de instructies om zelf een gelkaars te maken:

  • Smelt de was in de smeltkroes bij een temperatuur van ongeveer 68°C.
  • Zodra het vloeibaar is, kun je het met gelwasverf kleuren
  • Nu fixeer het lont in het glas en giet de hete, vloeibare was erin.
  • Tot slot laat u het gewoon uitharden - je gelkaars is klaar!

  • ← Stap terug